Igazi klasszikus, amit nem is olyan bonyolult elkészíteni, mint elsőre gondolnánk. Ráadásul hálás süti, mert a tojás minden részére szükségünk van az elkészítéséhez, így nem marad a nyakunkon a fehérje, hogy elárasszuk habcsókokkal a konyhánkat. Legalábbis nálunk ez szokott történni, ha megmarad egy rakat tojásfehérje a sütés végén. Ráadásul mentes verzióban is elkészíthető, ami külön bónusz.
Mire lesz szükséged?
Piskóták:
- 4 tojásfehérje
- 3 EK grízes liszt
- 300g porcukor/lehet kristálycukor is
- 250g darált dió
- 1 csipet sütőpor
Krém:
- 4 tojás sárgája
- 250g porcukor (itt szigorúan porcukor)
- 2 TK kakaópor
- 300g vaj
Csokiöntet:
– temperált étcsokoládé
Elkészítés:
Egy edényben összekeverem a fehérjéket a kristálycukorral és vízgőz felett felolvasztom a cukrot, mintha habcsókot készítenék. Amikor a cukor felolvadt géppel kemény habbá habarom (hozzá lehet csempészni egy kis kanál porcukrot és egy csepp citromlét habarás közben). Amikor kész a hab, beleforgatom a darált diót, lisztet, sütőport és elkeverem, hogy homogén masszát kapjak. A tésztát habzsákba töltöm és 1,5-2 cm széles piskótákat nyomok belőle a sütőpapírra.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd készre sütjük a piskótákat. Én megkopogtattam a tetejét, ha már kemény, akkor jöhet is ki. Ebből a mennyiségből nekem 2 tepsi piskóta készült.
A krémhez a tojássárgáját szintén vízgőz felelett felhevítem a porcukorral, belekeverem a kakaóport, hagyom szobahőmérsékletűre hűlni. A vajat kihabosítom és apránként beleforgatom a felvert tojáskrémet. A kész krémet habzsákba töltöm és csillag alakú nyomókán keresztül ráadagolom a piskótákra. Egy éjszakára (vagy amíg megkeményedik) hűtőbe teszem, majd másnap lemártom. Újra hűtőbe teszem, hogy a csoki megdermedjen.
Jó étvágyat hozzá.